Al jaren zijn wij aan het werk met teams en individuele leiders rond hun patronen. Want die hebben we allemaal. De meeste daarvan zijn onbewust. Als het een beetje meezit zijn we onszelf bewust van die patronen die ons energie geven, onze relaties bevorderen en ons de gewenste resultaten opleveren. Wanneer we echter tegen de muur lopen is dat meestal te wijten aan onze onbewuste patronen. In de volksmond noemen we dat “slechte gewoonten”, in de therapeutische sector noemen ze dat “verslavingen”. En we hebben er nogal wat.

Expert ter zake is een dierbare vriend en collega: Johan De Keyser. In een recente podcast geeft hij zijn visie op het thema verslavingen en slaat hij op zijn eigenwijze manier een betekenisvolle brug met het bedrijfsleven. Door de vele herkenbare voorbeelden, wordt gelijk duidelijk hoe blind wij zijn voor die patronen. Tegelijk komt Johan echter met een simpele oplossing: “We hebben een keuze!”

Wanneer je nu aan je eigen verslaving denkt, zij het koffie, een glaasje wijn of een te scherpe opmerking – het maakt niet uit-, kom je misschien gelijk in opstand dat een keuze niet zo simpel is. Luister dan naar de podcast van Johan en laat hem even bezinken. Maar niet te lang, want dan zinken die waardevolle gedachten mogelijk weer naar de bodem van je onbewuste geest.

Beluister zijn podcast Wat als je eens anders naar verslaving zou kijken? via Spotify: https://open.spotify.com/episode/78XlvdkkDzbStmsWjySM5G?si=db469729b31c40f8

In plaats van je inzichten terug naar de bodem te laten zinken, kan je na de podcast beter meteen aan de slag en minstens één “verslaving” gelijk aanpakken, door:
1) Er bewust van te worden
2) Na te gaan in je omgeving wat dat met hen doet en kost
3) Het verlies aan eigen energie op te tellen
4) Een waardig alternatief te vinden en dat rigoureus te gaan toepassen

En mocht je nog tips wensen van dé expert in gedragsverandering, James Clear, lees dan zijn boek Elementaire gewoontes. Na drie jaar onderzoek heeft James Clear, met behulp van theorieën uit de biologie, psychologie en neurowetenschap, de ultieme gids geschreven waardoor ongewenste gewoontes verdwijnen en je veel makkelijker met je goede gewoontes aan de slag gaat.

Laat maar weten in de commentaar wat het je heeft opgeleverd. Johan en ikzelf zijn benieuwd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *